Kolgrillar

Kolgrillar för klassiska grillmiddagar med familj och vänner

Med kolgrillen grillar du på klassiskt vis över glödande kol. Grillning på kolgrillar kan beskrivas som något av en konst. Det gäller att förfina tekniken och hitta egna tricks och knep för att få den rätta smaken på maten. För många är kolgrillen den enda vägen till den perfekta grillmaten. Hos oss finner du rätt kolgrill för din uteplats eller trädgård.

Kolgrillar

Så grillar du med kolgrill

Hur grillar du med en kolgrill? Kanske har du sett andra ordna med kolgrillen men aldrig riktigt tänkt på vad som ska till för att det ska bli bra. Å ena sidan är en grill med kol klassisk och enkel, å den andra så måste du har rätt teknik för att det ska bli goda resultat.

Förbered din grillning

För det första ska du förbereda grillningen genom att vara medveten om när folk vill ha maten redo. Det här är inte som med gasolgrillar där du på några minuters tid har fått rätt temperatur på grillytan.

Räkna med att det tar omkring en halvtimme att få rätt glöd och temperatur på grillgallret. Se också till att grillen är ren och redo att använda. Töm ut rester och gör rent gallret med en grillborste.

Ett tips är att du rengör gallret direkt efter grillning. När det är varmt så är det enklare. Om du glömde bort eller inte hann kan du dock få bort matrester och rost med en grillgallerborste.

Placera grillkol i grillen

Det gäller att sprida kolen på rätt sätt med tanke på hur du ska grilla. Placeringen kan påverka hur varmt det blir på olika platser på gallret ovanför kolen. Om du ska laga mat som kräver lite längre tid på gallret behöver du mer kol. Kanske flera lager.

Om du bara ska grilla korv och hamburgare så bör det räcka med ett lager kol i grillen. Det finns ju grillkol och briketter så lär dig mer om detta för att välja rätt till din kolgrill. En tumregel är att grillkol snabbt får rätt glöd och fungerar fint för kortare grilltillfällen. Briketterna är för längre grillningar. Dessutom kan du ju blanda för att få snabbare värme och sedan hålla på ett tag!

Dags att tända kolgrillen

För att tända kolen i grillen behöver du rätt metod och bra verktyg som en skorstenständare eller längre eltändare som du kommer åt med. Du kan använda särskilda tänd-papper eller jobba på annat sätt för att få igång kolen.

Om du låter locket vara av så kan det vara mycket enklare att få fyr på kolen och nå rätt temperatur. Undersök hur du kan tända grillen på ett miljövänligt sätt. Det finns flera smarta metoder som är säkra för dig och naturen.

Olja och behandla gallret med lök för bättre resultat

Något som är riktigt irriterande då man grillar på kolgrillar och andra varianter är mat som fastnar på metallgallret. Om du oljar in gallret med lite hushållspapper så motverkar du detta. Du kan också gnida en lökhalva över gallret för att få samma effekt.

Tänk också på att ett varmt grillgaller minskar risken för mat som fastnar. Låt alltså gallret ligga på en stund för att värmas upp över kolen innan du lägger på det som ska grillas.

Använd eventuellt rökspån på kolgrillen

Utöver att använda kryddor och marinera det som du ska grilla på kolgrillen så kan du lägga till rökspån på kolen. Detta gör du alldeles innan du lägger kött och grönsaker på gallret. Med rökspån kommer det att bli rökutveckling som påverkar smaken på det du grillar.

Om du vill att det ska bli särskilt stark röksmak så kan du blötlägga dina rökspån en halvtimme innan användning. Det gör att de inte brinner upp så snabbt och då kan det bli mer rökutveckling och därmed en mer intensiv röksmak.

När är kolen redo för grillning?

När kol och briketter har en vit eller ljusgrå färg är det dags att grilla. Om kolen fortfarande är svart på många ställen får du vifta lite med grillvippa eller på andra sätt blåsa lite luft in över kolen så att de brinner på lite bättre och får bättre glödutveckling.

Det går att använda en termometer för att kolla vad temperaturen i grillen är. Grillkolen kommer att avge mer värme om du tillför mer syre. Det betyder att du får upp temperaturen genom att plocka av locket.

Har du en mer avancerad kolgrill kan du också jobba med ventiler som du kan öppna för att få in mer syre. Det krävs lite övning för att förstå den grill du har köpt. Modell, form, storlek, väder och den typ av kol du använder kommer att avgöra när du kan börja grilla och hur varmt det blir på gallret.

Olika typer av kolgrillar

Det finns lite olika typer av grillar som du kan grilla med kol i. Vi tar en titt på några av de vanligaste modellerna.

Klotgrill

Det här den klassiska kolgrillen som kanske kan ses som moder för alla grillar. Formen är rund men diametern kan vara lite olika. Den runda formen bidrar till god cirkulation av värme inuti grillen. Det finns alltid ett lock. Det kan sitta fast med gångjärn eller vara helt avtagbart.

Ventilation finns i botten såväl som i locket. Kolen läggs på ett kolgaller och så har du ett grillgaller som du placerar i en av flera möjliga positioner över kolen. Klotgrillen kan fyllas med kol såväl som med briketter eller en blandning.

Du ska fylla omkring hälften av kolgrillens nedre halva med kol om du vill ha utrymme både för grillning på hög temperatur nära kolen och värmehållning längre upp.

Smoker

Att röka mat är numera mycket populärt och det finns kolgrillar som kallas för smokers. Det här är en grill som går att grilla på vanligt sätt med. Du kan alltså använda kol eller briketter. Det går också att ladda en smoker med ved för att få vedeldad grillning.

Kol, briketter och ved laddas i en specifik del av smokergrillen så du kan lätt fylla på om du vill förlänga grillningen. Det här är väldigt bra när du vill röka mat. Då kan du ju fylla på för att fortsätta så länge som du har lust.

Grilltunna

Grillning i tunna blir alltmer populärt och det särskilt då det behövs plats för mer på grillen. Perfekt till exempel när du vill kunna grilla stor pizza. Formen är som namnet avslöjar en tunna. Den har formen av en liggande tunna och överdelen är locket.

Ventilationen finns på sidorna av tunnan så det blir inte riktigt samma omsättning av luft som i mindre klotgrillar. I och med att det rör sig om en större grill så ska den laddas med en hel del kol. Det går också bra att använda briketter.

Det kan vara lite otympligt att göra rent grilltunnan. Du måste få ur askan som samlas i botten innan du grillar på nytt. Även om det här är en stor och ganska tung grill så bör det inte vara för svårt att flytta på den. Normalt sett så kommer grilltunnor med hjul och de har handtag för enkel hantering.

Kamadogrill

Kamadogrillen kan också kallas för keramikgrill för den har väggar gjorda av keramik. Det går att grilla länge på lägre temperaturer i kamadogrillen. Det här är en kolgrill som bara passar med just kol.

Du kan röka, baka och grilla med kamadon. Det gäller dock att välja bästa möjliga kol till den för att göra det enkelt att tända. Det kan bli dålig smak på maten om du till exempel använder tändvätska och den sätter sig i grillens keramikvägg.

Fördelar och nackdelar med kolgrillar

Kolgrillar är fortsatt mångas första val trots att de kräver lite mer arbete för den goda smakens skull. Det finns tydliga fördelar med kolgrillen och det är ju många som tycker att det är kul med den utmaning som den här typen av grill ger.

De främsta fördelarna med kolgrill är:

  • Smaken. Det är fettet som smälts som ger röksmaken men det finns ändå de som hävdar att detta har med kolen att göra. Och det är klart. Om du bara tror tillräckligt mycket på att kolgrillen ger bästa smaken så blir det ju så!
  • Känslan. Det är få saker som slår den där känslan av att grilla på glödhett kol. Det här är vad många kallar för äkta grillning.
  • Priset. Kolgrillar är ofta billiga om du jämför med andra modeller. Grilltunnor kan förstås vara lite dyrare men om vi ser på priser för bra klotgrillar så är de verkligen hyfsade. Du bör finna en modell som du har råd med.
  • Finns i olika storlekar. Du kan hitta en kolgrill som passar dina behov av grillning och pizzabak perfekt.

Finns det några nackdelar med kolgrillar? Det gör det förstås och det är också därför som vissa hellre väljer gasgrillar eller elektiska grillar.

Några nackdelar att notera är:

  • Det tar längre tid att få upp värmen. En halvtimme till rätt glöd är inte ovanligt.
  • Det är svårt att anpassa temperaturen. Du har inget vred att använda för att justera värmen.
  • Du får rökutveckling och det är sådant som kan störa gäster och grannar som finns omkring dig och din grill.
  • Brandrisken är högre med kolgrillen om du inte hanterar den på rätt sätt. Både under och efter grillning.

Visar alla 18 resultat