Grillar & tillbehör

Grillar för varierad och rolig matlagning hemma

Det är gott och roligt med grillad mat. Idag finns det ett stort intresse för grillar som kan användas för allt från korv till pizza. Du kan välja en grillmodell som passar ditt hem och dina behov. Här finner du grillarna som gör det lätt och spännande att laga mat utomhus året om. Du finner också tillbehören som förvandlar din grill till en mästerkocks favoritstation.

Laga varierad mat med grillar

Har du tänkt på hur mycket du kan göra med en enkel grill? Traditionellt så använder vi ju grillar för att tillaga kött. Sommarens fest blir komplett då vi grillar stek och serverar med rött vin. Men så kommer det ju gäster som säger att de minsann inte äter stek och då blir grillen en plats för variation.

Med grillar kan du laga:

 • Grillade grönsaker
 • Fisk
 • Pizza
 • Bröd
 • Bakverk
 • Rökta matprodukter

Det som är så fantastiskt med detta redskap är att du kan laga mat till precis alla. De små älskar korv med bröd och de äldre får något lite mer avancerat från samma grillomgång. Grillen är för hela familjen och för de där stunderna då ni vill umgås på ett ledigt och härligt sätt.

Grillkulturen är fortsatt en het trend

Säg den som inte minns grillkvällarna från barndomen. Idag är det svårt att hitta personer som aldrig har grillat. I Sverige grillar vi ju redan i lågstadieåldern tillsammans med klassen på utflykter. Det kanske börjar med enkel korv på pinne över öppen eld för att i vuxen ålder bli till ett mer avancerat intresse för grillteknik med kol eller gasol.

Tekniken har hängt med och numera finns det så gott om grillmodeller att det verkligen inte är svårt att hitta rätt. Du kan grilla utomhus med stora grillar som har plats för hungriga hockeylag och du kan använda dig av en säker elgrill för inomhusbehov.

Innan du köper en grill är det förstås klokt att betänka hur du kommer att använda den. När det finns restriktioner för hur man får grilla på balkongen eller vad som är tillåtet i naturen är det inte så dumt med grillar som har rätt egenskaper. Med rätt modell grillar du både lagligt och säkert med fina resultat!

Olika typer av grillar för olika platser och behov

Det finns som bekant olika typer av grillar. Ibland så väljer du utifrån din känsla för vilken typ av grill som ger godast mat. Ibland kanske du väljer mer med tanke på komfort. Vi tar en titt på de grilltyper som är vanligast förekommande i Sverige.

Kolgrill

En kolgrill är ofta klotformad och den kan också kallas för den klassiska grillen. Här har du en rund yta med ett metallnät på vilket du grillar din mat. I den undre delen lägger du kolet som du sedan ska få glöd på.

En kolgrill måste förberedas på rätt sätt. Det går inte att grilla på kol som just har antänts. En stor del av grillningen går ut på att stå och vifta med grillvippa över kolen så att de ska få rätt glöd. Det här tycker många är roligt.

Det som också kännetecknar kolgrillar är att de ger en distinkt smak på den grillade maten. Det smakar äkta grill-mat skulle vissa säga. Det här är bästa valet av grill för dig som inte har något emot en mer avancerad grillning som kräver ett större engagemang från den som sköter grillen.

Gasolgrill

Numera är det mycket populärt med gasolgrillar och det är inte så konstigt. Det här är ju en form av matlagningsstation som du kan ha i din trädgård eller på din veranda. Liksom namnet antyder så drivs den här grillen med gas.

På grund av gasfunktionen så går det snabbt att få upp rätt värme och komma igång med grillningen. Du får en fin flexibilitet och kan dessutom ta med dig en gasolgrill ut i naturen i likhet med en kolgrill.

Med avställningsytor på sidorna om grillen så får du mer plats för förberedelse och servering av maten som du grillar. Gasolgrillen kräver också viss färdighet men på sätt och vis kan den ses som mindre avancerad än den klassiska kolgrillen just för att det är så lätt att få till rätt värme på kort tid.

Elgrill

Med elgrillen kan du få värmen via vägguttaget. Elgrillen är ett populärt val då det finns behov av att undvika rökutveckling. Den passar till exempel mycket bra för balkongen i huset med många bostäder. När du grillar på elgrill så stör du inte dina grannar med grillrök.

En elgrill kan också vara gjord för inomhusbruk. Det finns modeller som är så små att de går att ställa på en köksbänk. En bordsmodell som är enkel att ställa på köksbordet eller på balkongens bord kan göra grillkvällar möjliga även där det är förbjudet med rökutveckling från grillar!

Pelletsgrill

För en vedeldad smak på maten så kan det vara av intresse att använda en pelletsgrill. Den fungerar med pellets istället för kol eller gas. Pellets är ju en form av ved så det blir en annorlunda smak då du använder den här typen av grill.

Med en pelletsgrill är det enkelt att ställa in exakt temperatur som är låg och därmed kan den upplevas som enkel att använda. Den här grilltypen kallas ibland för pelletsrökare och kan vara ett bra val då du vill få rökt smak på fisken i grillen.

Grilltunna

Grilltunnan är också en form av grill. Grilltunnan är i grund och botten en avlång grill med lock. Den kan vara utformad för att fungera som rökare. Det betyder att du kan använda den för rökt mat såväl som för att grilla på normalt sätt.

Det finns stora och små grilltunnor med sidobord och allt som du kan tänkas behöva för att grilla och röka mat utomhus. Det är ganska vanligt att grilltunnan fungerar med kol men det finns andra varianter som till exempel pelletsgrilltunnor som ger den vedeldade smaken.

Konsten att grilla god mat

Att grilla god mat kan absolut ses som en konst. Det handlar om flera aspekter som tillsammans leder till ett gott resultat. När du är nybörjare på att grilla så är det inte så dumt att välja från grillar som är enkla att använda. Sedan kan du byta ut till mer avancerade varianter om du upplever ett stort intresse för detta.

Saker som kan påverka smaken från grillen är:

 • Typ av grill (gas, kol, pellets…)
 • Rengöring av galler
 • Temperatur
 • Temperaturväxlingar
 • Tid för grillning
 • Maten du grillar på grillen!

Det är förstås också så att du kan påverka smaken med tillsatser av olika slag. Du kan använda dig av grillkryddor såväl som såser som du marinerar med. Det är en konst att hitta rätt balans och du kan få öva ett tag innan du når den korrekta grilltiden och får perfekt yta och insida på allt som du grillar.

Sedan är det ju så att dina matgäster har olika preferens. En del vill att det ska grillas så att det nästan blir svart kött medan andra vill ha maten rå inuti. Den sanne grillmästaren klarar alla dessa krav med en grill och det kan vara riktigt kul att nå denna färdighet med träning på grillen kväll efter kväll.

Viktiga tillbehör till grillen

Vilka grill tillbehör kommer du att behöva? Det finns några grundläggande saker som du alltid har behov av. Grilltången är ett exempel på detta. Att stå och försöka fiska upp steken med gaffel är sällan så kul.

Sedan kan det vara så att du vill ha särskilda inlägg för grillen. En sten för grillpizzan, ett särskilt galler för grönsakerna och så vidare. En större grill som har bord och skåp har plats för dina tillbehör. En mindre kolgrill kanske bör komplimenteras med ett sidobord.

Det bästa tipset är att sätta igång och grilla med det du har. Med tiden så inser du precis vad som ska finnas på plats för en perfekt grillning. Det rör allt från tänd-redskap till bestick och rätt tallrikar att servera på.

Grilla säkert utomhus och inomhus

Säkerheten är A och O när du ska grilla. Om du grillar inomhus måste det vara med en grill som är gjord för detta. Det ska inte finnas risk för rökutveckling eller att det blir så varmt att bordet grillen står på kan fatta eld eller smälta.

Utomhus finns det regler att beakta. När du har en portabel grill som du vill ta med ut i naturen så ska du alltid ta reda på om detta är tillåtet. Kommuner har regler för när och var man får grilla.

Sedan ska du lära dig korrekt procedur för att tända och släcka din grill. Du bör till exempel aldrig lämna glödande kol på en plats där de kan starta en brasa. Dessutom så ska du se till att bara vuxna med rätt redskap som handskar och förkläde använder grillen. Barn bör inte grilla utan att en vuxen vägleder.

Ta hand om din grill så håller den längre!

Det är viktigt att ta hand om grillar på rätt sätt för att få de att hålla och för att maten du grillar ska smaka bra. Hygien får du med korrekt rengöring som dessutom ser till att de olika delarna av grillen fortsatt ser attraktiva ut.

Ta reda på vad som går att diska i maskin och hur du kan underhålla din grill. Ibland kanske du vill köpa till nya delar för att få bättre användning. Det är fullt möjligt med de bästa grillarna som kommer från märken som tillverkar tillbehör och nya delar för den perfekta grillningen.

Visar 1–40 av 132 resultat