Gasolgrillar

Gasolgrillar för enkel grillning med goda resultat

Enkel grillning och god mat är anledningarna till att så många väljer att grilla på gasolgrillar. Gasolgrillen fortsätter att vinna mark i Sverige och numera finns det en god variation av modeller. Hos oss finner du vackra och praktiska gasgrillar som är enkla att använda och förvara redskap i. Gasolgrillen är din bästa vän året om!

Gasolgrillar

Vad är en gasolgrill och hur används den?

För att grilla på en gasolgrill så behöver du gas. Det kan vara propangas eller naturlig gas. Den här grillen fungerar inte som klassiska grillar med kol som antänds. Istället så kommer du att antända flytande gas som finns i en gasflaska du kopplar till grillen.

Gasolgrillar består av:

 • Grillkroppen som ofta ser ut som ett skåp
 • Lock för grillytan
 • Grillgaller
 • Brännare
 • Slang för gas
 • Ventiler
 • Gasolflaska
 • Kopplingar
 • Grilltändare att skapa gnista med

Om du har gasol, syre och en gnista att tända med så är det bara att dra igång. Syre finns naturligt i luften omkring grillen och gasen får du från flaskan. Gnistan ska grillen kunna skapa så enkelt att du bara behöver trycka på en knapp.

Grillen har en inbyggd tändare som fungerar med el. Det räcker med en liten gnista för att gasen ska antändas. Så länge som det finns gas i flaskan så fortsätter brännaren att avge värme och du kan grilla.

Det går att reglera hur mycket gas som kommer via ventiler till brännare. Det kan finnas en brännare eller fler och dessa kan du alltså styra med reglagen på din gasolgrill. Det tar inte mer än upp till 10 minuter att få önskad värme efter tändning. Det är något som gör att du snabbt kan få maten redo för ett gäng som inte har tålamod att vänta på den!

Fördelar och nackdelar med gasolgrillar

Det finns goda anledningar till att så många föredrar gasolgrillar. Utöver att grillen är enkel att grilla med så erbjuder den många möjligheter för matlagning. Det blir mycket mer än hamburgare och korv med bröd när du har en gasgrill!

Några av de främsta fördelarna är:

 • Det blir inget grill-os som med en kolgrill
 • Du kan enkelt och snabbt reglera värmen
 • Det finns stora gasolgrillar med många brännare för grillfester med många gäster
 • Allt som krävs är knapptryck för att komma igång
 • Det går att grilla med gasolgrill på vintern

Du får med andra ord en grill som är mångsidig och enkel att använda. Det är få som pratar om nackdelar med grillar på gas men det är klart att dessa finns.

Nackdelar att vara medveten om:

 • Det kanske inte blir samma smak som med kolgrill
 • En gasolgrill kan vara ganska dyr
 • Det rör sig ofta om större grillar som tar mer plats

Vad gäller smaken så är det något som kan diskuteras. De som hävdar detta som en nackdel säger att man inte får samma röksmak på köttet med gas som med kol. Fast det måste sägas att röken som ger smaken kommer från det fett som kommer att droppa över det som grillas.

Med tanke på detta kan det absolut bli samma grillsmak som du är van vid. Kanske handlar det mer om att lära sig använda gasgrillen på rätt sätt för den bästa smaken hellre än att den inte skulle kunna ge samma resultat som kolgrillen ger.

Gasolgrillar med en eller flera brännare

Hur många brännare ska din gasolgrill ha? Det finns huvudsakligen grillar med 1-3 brännare. Fler brännare ökar effektiviteten och möjligheten att grilla till många hungriga vänner samtidigt. Med flera brännare kan du också variera temperatur på olika ställen på grillen. Det kan ju ge mer avancerad matlagning.

Gasolgrill med en brännare

Det här är en grill med en gasolbrännare som passar mycket bra när det bara ska grillas en typ av mat per grillning. Du har ett kontrollvred och den här grillen behöver inte vara så stor. Det betyder att den får plats även på en mindre uteplats.

Fast det finns också gasolgrillar med en brännare som har större grillyta. De kan fungera mycket bra och vara minst lika effektiva som grillarna som har flera brännare. Du får fundera lite på hur stort behov du har av olika temperaturer över grillområdet och sedan välja!

Gasolgrill med två brännare

När du har två brännare på gasolgrillen kan det gå snabbare att få till måltiden. Du kan ju ha olika typer av mat på grillen samtidigt. Allting blir klart lika snabbt. Du behöver inte grilla i omgångar för att undvika att bränna det som inte kan ligga på för hög värme för länge.

Det här är ett bra val om du vet att du kommer att grilla både kött och grönsaker vid varje grilltillfälle. En extra brännare kan ju också göra det lättare för dig att låta det som är klart ligga på en lägre temperatur och förbli varmt till servering.

Gasolgrill med tre brännare

En gasolgrill som har tre brännare kan ses som väldigt praktisk. Om du ska grilla mycket mat samtidigt och inte vill att det tar för lång tid är detta ett bra val. Du kommer att kontrollera varje brännare med sitt eget vred.

Du väljer själv vilken eller vilka brännare som ska aktiveras och hur varmt det ska vara på grillens olika ytor. Här kan du alltså grilla med en brännare och spara på gas när du inte behöver mer. Därmed är gasolgrillen med tre brännare väldigt flexibel.

Gasolgrillar med många brännare

Det finns också modeller som kan ha så många som sex brännare. Det här är för dig som grillar på ett professionellt sätt. Ju fler brännare du har, desto fler zoner får du på grillen. Här ska vi också nämna att det finns gasolgrillar som har särskilda sidobrännare och kokplattor för att laga mat i kastrull vid sidan om själva grillningen.

Plats för tillbehör och tillredning av grillmaten

Något som är väldigt typiskt för gasolgrillar är att de är byggda som ett litet skåp med hjul på. Du får hyllor och avställningsbord och det är ju väldigt praktiskt. Du kan ha allt som du behöver för att tillreda mat på din gasolgrill i själva grillskåpet.

Med smarta krokar och hyllor så blir det ordning och reda. Moderna gasolgrillar är också gjorda för att se riktigt fina ut. De skapar lust att grilla och bjuda vänner på middag med inbjudande design.

Egenskaper som kan lyfta grillupplevelsen

Vad ska en gasolgrill ha för att det ska bli enkelt och kul att grilla med den? Det finns några funktioner som du bör hålla utkik efter då du väljer din gasgrill. Vissa funktioner är nödvändiga medan andra kan klassas mer som lyx.

Se om gasolgrillen har:

 • Bord för förberedelser. Det kan finnas fasta bord och så kan du kanske kunna fälla ut ett bord. Här kan du förbereda grillningen och ställa olika tillbehör för servering.
 • Stekbord. Ett stekbord kan vara bra att ha till exempel för att woka grönsaker samtidigt som du grillar stek och majskolvar.
 • Hyllor för värmehållning. Det finns gasolgrillar som har hyllor alldeles ovanför grillen. Där kan du ställa mat som ska hållas varm.
 • Skåp för förvaring. Under grillen och vid sidorna bör det finnas skåp som fungerar för förvaring och avlastning.
 • Termometer. Om det finns en termometer inbyggd i grillen så blir det lättare att hålla ordning på hur varmt det är.
 • Rökbox. Om du vill få till den rökiga smaken som en kolgrill kan åstadkomma kan du köpa till en rökbox till din gasolgrill.
 • Rotisserie. Det här är samma sak som roterande funktion och som passar mycket bra då du till exempel grillar grillspett och vill få en jämn och fin yta på spetten.
 • Hjul. Det är bra med hjul på grillen om den är lite större. Då kan du lätt flytta på den från plats till plats på tomten eller till andra ställen.

Grilla säkert med gas

Grilla säkert med gas genom att hantera grillen på rätt sätt. När du tänder din gasolgrill ska du ha locket öppet. Om du glömmer bort detta finns risken för att det blir en explosion till följd av att en massa gas har samlats under locket.

En gasgrill ska vara CE-märkt så att du vet att den håller måttet och är säker för matlagning vid höga temperaturer. När du använder grillen ska du också komma ihåg hur varmt det kan bli. Använd grillvantar och se till att barn och djur inte kommer för nära de heta delarna av grillen.

När du har grillat klart är det viktigt att du stänger av kranen till gasflaskan så att den inte står och läcker gas. Du bör också undersöka att grillen inte har gasläckor. Ett tips är att spruta vatten blandat med såpa på grillen för att se om det blir bubblor av läckande gas.

Du ska förstås också se till att din gasolgrill står stadigt innan du börjar grilla på den. Om du flyttar på grillen med hjulens hjälp bör du kolla att den står bra på sin nya plats. Det får inte bli vingligt!

Byte av gasolflaskor ska ske i tid

Du vill inte stå utan gas till din gasolgrill när gästerna väntar på maten. Ett tips är att alltid ha minst två redo att använda. Gasflaskor till gasolgrillar går att köpa med grillen. Dessutom hittar du påfyllning på mackar och byggbutiker. Det finns olika storlek på gasflaskor. Med tiden inser du hur mycket du kommer att behöva för grillsäsongen och då kanske du kan få bättre pris för att köpa fler gasflaskor på en gång.

Visar alla 11 resultat